TRAVA by żyło się lepiej
Gość
To lubię:
Placki optymalne serowo-jajeczne.
Składniki:
- 17 jajek (około 1 kG)
- 0,5 kG twarogu tłustego
- 0,1 kG mąki
- szczypta proszku do pieczenia, ale nie jest konieczny
- smalec.
Wykonanie:
Jajka wybić ze skorupek (w skorupkach jest gorzej wymieszać).
Twaróg zmielić i wymieszać z jajkami mikserem na jednolitą masę.
Do otrzymanej jednolitej masy jajeczno-serowej dodać mąkę i również wymieszać na jednolita masę (można dodać proszek do pieczenia).
Przygotować patelnię o średnicy około 15 cm. Rozgrzać, ale nie do czerwoności.
Placki smażyć na smalcu jak naleśniki.
Można podawać z nisko słodzonymi powidłami, pyszne są ze smalcem ze skwarkami, dobre na zimno i na gorąco.
A co najważniejsze, są zdrowe.